Dior: tradicionalno nasljeđe i moderna estetika su nova era u kulturi naočala

Dior: tradicionalno nasljeđe i moderna estetika su nova era u kulturi naočala
30/08/2024
Dior: tradicionalno nasljeđe i moderna estetika su nova era u kulturi naočala

Jedna od najpoznatijih i najvećih francuskih modnih kuća sigurno je Christian Dior, poznatija samo kao Dior. 1946. godine ju je osnovao francuski dizajner Christian Dior rođen u bogatoj obitelji koja se bavila proizvodnjom gnojiva. Iako su nadanja njegove obitelji bila da će postati diplomat, Christian je imao posve drugačije želje. Želio se baviti modom i hvala bogu da je tako odlučio jer je svijet dobro zadužio, ponajviše visokom modom. Njegov put i nije bio toliko elegantan jer su mu u nekom trenutku roditelji bankrotirali pa se početkom 40-ih godina pridružio modnoj kući Lucien Lelong gdje je radio s Pierreom Balmainom.

Struk u prvom planu 

Uskoro otvara svoju vlastitu modnu kuću u suradnji s proizvođačem pamučnih tkanina te prvu kolekciju prezentira 1946. godine. Odmah se istaknuo svježinom u dizajnu te okrenuo stil odijevanja koji je dominirao u razdoblju 2. svjetskog rata. Isticanje struka kod žene stavio je u prvi plan, a voluminozne i slojevite forme postale su njegov potpis. U početku je nailazio na otpor žena jer je koristio jako puno tkanine, dok su one štedjele zbog nedostataka u ratnom vremenu. Jednostavno su smatrale da je previše rastrošan, ali s prestankom rata su mu sve oprostile. 

Christian Dior i Marlene Dietrich

Ekspanzija van Francuske krenula je početkom 50-ih kada je kompanija činila 75 posto izvoza. Uz odjeću javlja se i potreba za luksuznim modnim dodacima pa kreće i njihova proizvodnja. Krzno, šeširi, rukavice, torbe, nakit, a kasnije će doći i naočale. Christian Dior je bio ekskluzivni dizajner haljina za Marlene Dietrich u Hitchcockovom filmu Trema, objavio je svoju knjigu, a onda pokrenuo i liniju obuće uz pomoć poznatog dizajnera Rogera Viviera. 

Yves Saint Laurent postaje kreativni direktor 

Smrt glavnog dizajnera ostavila je kuću Dior u kaosu te se razmatralo čak zatvaranje poslovanje u cijelom svijetu. Nositelji licence si to nisu mogli baš dozvoliti pa su angažirali Yvesa Sainta Laurenta da bude kreativni direktor, što je bilo logičan slijed s obzirom na to da je već obnašao ulogu prvog i jedinog glavnog pomoćnika. Pratio je dotadašnju izradu, ali je odjeću lišio teških tkanina i učinio je lakšom za nošenje. Obožavali su ga svi, Saint Laurent je bio nacionalni heroj. 

Naočale spajaju tradiciju kuće i inovativnu tehnologiju

Danas je na čelu kreativnog vodstva Kim Jones i to od 2018. godine i evidentno je da niže uspjehe. Kao i mnoge modne kuće, osvježio je neke ikonične dodatke kao što je sedlo torba i zajahao val starog, a novog. Tako je i s naočalama. Klasika nam nikad nije dosta pa tako model 30 Montaigne danas ima nebrojeno verzija i svaka nas iznova privuče. Iz brenda poručuju da je svaki par prvo pedantno skiciran, a zatim i oživljen u Italiji, kombinirajući inovativne tehnike i iznimnu izradu. 

Simbol tradicionalnog nasljeđa osvježen bezvremenskom i modernom estetikom sigurno označava novu eru u kulturi naočala, a veliki izbor vas čeka u našim poslovnicama. 

 

Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.