Kako mi radimo preglede vida

Postupak kontrole vida izvode optometristi, djelatnici školovani u području optike i optometrije. Optometristi znaju identificirati promjene na oku koje zahtijevaju pregled i praćenje oftalmologa, razlikovati fiziološko stanje od patoloških promjena oka koje utječu na vid i vidnu oštrinu, predložiti korektivna pomagala za vid s ciljem osiguravanja kvalitete usluge i života klijenta, kreirati plan korištenja, čišćenja i održavanja pomagala za vid. Kontrola vida sastoji se od uzimanja klijentove anamneze i uzimanja stare dioptrije (klijentovih starih naočala) kako bi smo utvrdili njegovu prijašnju dioptriju. Uvidom u prijašnju dioptriju, dobivamo dojam rasta ili stagnacije klijentove sadašnje dioptrije. Kada dobijemo sve potrebne informacije od klijenta, kontrolu vida započinjemo provjerom vidne oštrine bez korekcije i sa starom korekcijom, ako ju klijent ima. Provodimo razne testove koji će nam pokazati ima li klijent astigmatizam, je li klijent slabovidan, postoje li prizme.. Nakon utvrđivanja klijentove refrakcije, krećemo s korekcijom vida u obliku naočalnih leća ili kontaktnih leća, ovisno o preferenciji klijenta.

U našoj poliklinici, koja se nalazi u Zagrebu, možete obaviti potpuni oftalmološki pregled kojeg izvršavaju naši doktori (dr. Šarić, dr. Basha i dr. Augustinović) za sve dobne skupine.

Pregled oftalmologa važan je za praćenje i procjenu stanja vida, bolesti stražnjeg ili prednjeg segmenta oka, liječenja ili mogućih operacija.

Oftalmološki pregled obuhvaća:

• Ispitivanje vidne oštrine (visusa) s korekcijom ili bez

• Pregled i propisivanje naočala ili kontaktnih leća

• Pregled prednjeg segmenta oka s biomikroskopom (mikroskop s procjepnom svjetiljkom koji uz veliko povećanje slike omogućuje detaljnu analizu prednjeg segmenta oka(kapci, zglobovi, rožnica, prednje očne komore, zjenica i leća)

• Mjerenje očnog tlaka s tonometrom; Tonometrija – metoda mjerenja pritiska sadržaja očne jabučice na njene stijenke, važna je u dijagnostici i praćenju glaukoma

• Širenje zjenica i pregled stražnjeg segmenta oka – fundusa (staklasto tijelo, vidni živci, mrežnica i krvne žile)

Ako je klijentovo oko zdravo i ima samo refrakcijsku grešku, propisuju mu se korekcijske naočale ili kontaktne leće. U slučaju otkrića neke očne bolesti tijekom pregleda, poput upale, mrene, suhog oka, glaukoma, problema s kapcima… tada se klijentu daje potrebna terapija ili se upućuje na provođenje dodatnih pretraga. Opći pregled u prosijeku traje oko sat vremena, u slučaju da nisu potrebni dodatni pregledi i testovi.

Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.