Missoni: talijanska modna kuća poznata po specifičnom cik cak uzorku sada i na naočalama

Missoni: talijanska modna kuća poznata po specifičnom cik cak uzorku sada i na naočalama
17/10/2024
Missoni: talijanska modna kuća poznata po specifičnom cik cak uzorku sada i na naočalama

Na spomen talijanske modne kuće Missoni prvo što nam pada na pamet je specifični prugasti cik cak uzorak koji posebno dolazi do punog izražaja na finom tankom pletivu. Osnivanje modne kuće Missoni 1953. godine označilo je ključni trenutak u modnoj industriji, a vođeno je kreativnom vizijom Ottavija Missonija i Rosite Jelmini. Sve je krenulo od radionice pletiva u Italiji, a inovativni pristup vrlo je brzo privukao pozornost. Narudžba od 500 haljina za lanac robne kuće La Rinascente pozicionirala je Missoni u središte, s narudžbom od čak 500 haljina.

Missoni estetika vrlo je brzo prepoznata 

Njihov rani dizajn bazirao se na jarkim bojama i zamršenim teksturama što ih je definitivno izdvajalo na talijanskoj modnoj sceni, a to eksperimentiranje postavilo je temelje za Missoni estetiku koja će kasnije dominirati na pistama, ali i u garderobama. Prva kolekcija ovog para predstavljena je u Milanu 1958. godine i odmah dobila podršku jedne od tada najutjecajnijih modnih urednica Anne Piaggi. Njezina podrška ne samo da je učvrstila reputaciju brenda već bila i veliki prinos evoluciji pletenine u širem kontekstu talijanske mode. 

Kći preuzima vodstvo, a majke se fokusira na Missoni Home

Internacionalni uspjeh došao je 1967. godine tijekom senzacionalne modne revije održane u palači Pitti, gdje je predstavljena kolekcija od prozirnih tkanina, pomičući granice i izazivajući društvene norme. Posao je rastao i do ranih 1970-ih godina, ženska odjeća je činila 60-70% ukupnog prihoda kuće. Vodstvo Missonija značajno se razvijalo tijekom godina, a promjene su bile vidljive i na viziji brenda. Kći Angela Missoni je preuzela vodstvo krajem 90-ih godina, a Rosita se usredotočila na Missoni Home. To je bio početak jedne dinamične ere, ali tek je u siječnju 2013. nakon tragične smrti Vittorija Missonija, brend doživio značajnu promjenu u vodstvu. 

Suradnja s Jennifer Lopez bila je humanitarnog karaktera

Nešto kasnije prodaju udio od 41 posto, najavljujući novu fazu u upravljanju i strategiji. Danas uz Missoni imaju podlinije; M Missoni, Missoni Kids, Missoni Sport i Missoni Home. Značajnu ulogu u etosu brenda igra i filantropija, pokazujući predanost društvenoj odgovornosti koja duboko odjekuje među klijentelom. Poznate su i značajne suradnje kao što je partnerstvo s Jennifer Lopez koje je rezultiralo prikupljanjem sredstava za ženski fond istraživanja raka. 

Veliki izbor prezabavnih dioptrijskih okvira kod nas 

Što se tiče sunčanih i dioptrijskih naočala, one su isto u potpunosti u skladu s Missoni izričajem. Cik cak uzorak pletiva zarobljen je u acetatu krasnih dioptrijskih okvira, kombiniranje najrazličitijih uzoraka odrađeno je s posebnom vještinom, neki okviri čak djeluju kao da su dvostruki i mi često volimo reći da su nam to najzabavniji primjerci u optikama. Onaj tko voli ekstravaganciju ih je već možda i skužio, a oni koji vole monokromnu odjeću, često ih biraju da začine svoj stil. Pronađite ih u optikama, a jedan dio možete pronaći i u online trgovini. 



Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.