Naočale sa zaštitom od plavog svjetla

Optotim naocale plavo svjetlo

Jeste li među onima koji osjećaju tegobe prilikom duljeg rada na računalu? Osim bolova u vratu i leđima koji su izazvani nepravilnim položajem tijela osjećamo i druge tegobe izazvane gledanjem u ekran. Dulja izloženost plavom svjetlu ekrana može izazvati umor i iritaciju očiju, glavobolje te dugoročno može oštetiti vid.

Zašto je plavo svjetlo štetno za oči?

Plavo svjetlo je svuda oko nas i dolazi iz prirodnih ili umjetnih izvora. Sastoji se od dva dijela – plavo-zelenog i plavo-ljubičastog spektra. Plavo-zeleni dio spektra valne duljine 465-495 nm smatra se korisnim plavim svjetlom jer pozitivno utječe na raspoloženje, regulaciju sna i kognitivne sposobnosti. Plavo-ljubičasti dio spektra valne duljine 380-455 nm (od kojeg je najštetnije ono valne duljine 415-455 nm) uzrokuje starenje oka, odumiranje stanica mrežnice i ubrzava pojavu katarakte, odnosno sive mrene. Iz tog razloga je potrebno i očima pružiti potrebnu zaštitu naočalnim lećama koje blokiraju štetni dio spektra plave svjetlosti.

Pogledajte našu ponudu dioptrijskih okvira i naručite svoje nove naočale sa zaštitom od plavog svjetla.

Optotim Blue light leca

Kako se zaštititi od plavog svjetla ekrana?

Neutraliziranje plavog svjetla postiže se nanošenjem posebnog antirefleksnog sloja na površinu naočalnih leća ili integriranjem posebne zaštite u sami materijal. Postoji nekoliko vrsta leća koje pružaju zaštitu od štetnog dijela plavog svjetla, a razlikuju se prema tehnologiji izrade:

1. Leće sa zaštitom integriranom u materijal leće

2. Leće sa posebnim zaštitim slojem nanešenim na površinu leće

3. Fotoosjetljive leće

Optotim Blue light tehnologija

Leće sa zaštitom integriranom u materijal leće

Kod ovog tipa naočalnih leća zaštita od plavog svjetla je integrirana u sami materijal prilikom proizvodnje. Blokiraju do 25% plavo-ljubičastog svjetla. Molekule unutar materijala apsorbiraju plavo-ljubičasto svjetlo radi čega nema plave refleksije leće koje se obično javlja kod leća sa zaštitnim slojem protiv plavog svjetla. Također sadrže materijal koji neutralizira žućkastu boju leće zbog čega su transparentnije. Ova vrsta leća se može obogatiti dodatnim slojem protiv plavog svjetla čime se postiže 50% snažnija zaštita, tj. 32% plavog svjetla se blokira.

Leće s dodatnim zaštitnim slojem protiv plavog svjetla

Kod ovih leća se zaštita od plavog svjetla postiže dodavanjem posebnog sloja na samu leću. Sloj se dodaje na prednju i stražnju stranu leće štiteći tako oko sa svih strana. Često te leće imaju žućkasti ton koji ne mijenja bitno boje koje gledamo, ali se ipak ne preporučuju osobama kojima je vjeran prikaz boje važan za posao, kao npr. dizajnerima i fotografima. Naočalne leće sa zaštitnim slojem od plavog svjetla imaju plavkasti odsjaj upravo iz razloga što sa svoje površine odbijaju dio plave svjetlosti, no ovisno o proizvođaču i proizvodu i količina tog odsjaja može biti manja ili veća. Sami odsjaj nikako ne utječe na kvalitetu ili percepciju boja, nego je isključivo estetske prirode.

Fotoosjetljive naočalne leće

Fotoosjetljive naočalne leće, laički rečeno, mijenjaju boju na svjetlu. U zatvorenom prostoru su prozirne kao i druge dioptrijske leće, ali na otvorenom pod utjecajem UV zraka potamnjuju i time preuzimaju i funkciju sunčanih naočala. Pružaju zaštitu od UV zračenja, a time i zaštitu od štetnog dijela plave svjetlosti.

Sve navedene naočalne leće sadrže antirefleksni sloj i zaštitu od grebanja, prljavštine, prašine i vode.

U Optotimu koristimo naočalne leće proizvođača Essilor, Rodenstock, Hoya i Zeiss.

Posjetite vama najbližu Optotim poslovnicu i saznajte koje leće su optimalne za vas.

 

Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.