Veliki Gucci: od 84 tisuća pari mokasina prodanih u godini do najpoželjnijih naočala

Veliki Gucci: od 84 tisuća pari mokasina prodanih u godini do najpoželjnijih naočala
16/09/2024
Veliki Gucci: od 84 tisuća pari mokasina prodanih u godini do najpoželjnijih naočala

Bilo je to prije više od sto godina kada je Guccio Gucci osnovao modnu kuću u Firenci. Prvo je kupio vlastitu trgovinu gdje je prodavao uvezenu kožnatu prtljagu, a nedugo zatim je otvorio i malu radionicu gdje su lokalni zanatlije izrađivali njegovu. Posao se vrlo brzo razgranao i ukazala se potreba za većom radionicom jer je Gucci brojao već 60 svojih zanatlija. 1935. godine stižu i prvi problemi s Mussolinijevom invazijom Etiopije koja je Italiji nametnula trgovinski embargo i natjerala Guccija da uvede druge tkanine kao što su rafija, pruće, drvo, lan i juta. Uskoro je stvoren rombi motiv koji je ujedno postao u Gucci potpis, kao i posebna tehnika štavljenja za proizvodnju “cuoio grasso” koja je postala zaštitni znak ove modne kuće. 1937. godine Gucci lansira svoje torbe i kreće ozbiljna modna era obiteljske kuće.

Bamboo torba, kultne mokasine Horsebit 1953 i torba Jackie 

Nakon rata Gucci dijeli svoje dionice trojici sinova tako da kuća ostaje u obiteljskom nasljeđu i nakon njegove smrti. Bamboo torba, kultne mokasine Gucci loafer i torba Jackie samo su neki od komada koji su ovoj kući donijeli veliki uspjeh, a on je opravdan sloganom: kvaliteta se pamti dugo nakon što se cijena zaboravi. Otvaraju trgovine u New Yorku, Palm Beachu, Londonu i Parizu, a sredinom 60-ih prvi put se pojavljuje dvostruki G logo na kopčama za remenje koje je popularno i dan danas. Samo u jednoj godini u Americi prodaju 84 tisuća mokasina, a Hollywood ludi za brendom nakon što ga nosi i Grace Kelly. Uskoro dolazi do obiteljskog raskola jer svaki brat ima svoju viziju što raditi s brendom i to pokreće  pravni rat između nećaka Maurizija i strica Alda. Aldo završava u zatvoru zbog utaje poreza, a vodstvo preuzima Maurizio Gucci. 

Tom Ford era ostala je dobro zapamćena

Nižu se usponi i padovi, a Tom Ford era kreativnog vodstva ostaje zapamćena i dan danas. U tom periodu su snimljene neke od ponajboljih kampanja i potpuno je dekonstruirana estetika 70-ih godina, volimo reći da je tada Gucci bio najviše seksi. Još jedan dizajner koji je zaslužan za renesansu modne kuće Gucci, Alessandro Michele, 2015. preuzima ulogu kreativnog direktora nakon što je ondje proveo 13 godina kao glavni dizajner modnih dodataka. Oživio je Guccijeve klasike, ali i predstavio neki drugačiji Gucci, s više sofisticiranim, intelektualnim i andrognim osjećajem. Isto tako je olabavio granicu između muške i ženske odjeće i time dao svoj obol suvremenom stanju svijesti pojedinca. Naslijedio ga je Sabato de Sarno koji je baš ove godine predstavio svoju prvu mušku kolekciju, pritom je pokrenuta kampanja Gucci Ancora i krenulo je novo poglavlje za Gucci mokasine. 

Sunčane i dioptrijske naočale za baš svačiji stil

Guccijevi modni dodaci i dalje su jedni od najpoželjnijih na svijetu, a protežu se od moćne, dobro poznate obuće pa sve do ukrasa za kosu. Sunčane i dioptrijske naočale su veliki dio priče, a kolekcije su toliko osebujne i raznolike pa možemo zaključiti da se Gucci njima obraća baš svima koji često biraju otkačeni dizajn, vole kvalitetu ili jednostavno žele nositi Gucci. Klasični profinjeni modeli u metalu koje krase horsebit detalji na ručkama, komadi u acetatu čije se boje prelijevaju jedna u drugu ili posve strogi i oštri modeli naslonjeni na štrebersku estetiku, Gucci ima baš sve što zamislite. Upravo je snimljena genijalna kampanja za jesen i zimu koja je pred nama, a dok čekamo novu kolekciju, pogledajte našu ponudu u optikama, ali i na web shopu. 



Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.