Presbyopia u 40-toj?

Staračka dalekovidnost ili presbiopija, nastaje zbog toga što oko, točnije, oćna leća, nakon određene dobi počne gubiti svoju elastičnost, smanji se njezina mogućnost mijenjanja oblika i fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima. Fleksibilnost očne leće se počinje smanjivati još u mladosti. Dob u kojoj primijetimo staračku dalekovidnost varira, ali obično se to dogodi oko 40. godine života. Približno se može reći, da potrebna korekcija na blizinu u 45. godini života iznosi od +0.75 do +1.00 dioptrije, u 50. godini života od +1.25 do +1.50 dioptrije, a sa svake iduće 2 godina života se dioptrija povećava za 0.25 do 0.50. Ove vrijednosti su okvirne, i mogu znatno varirati od osobe do osobe. Staračka dalekovidnost ili presbiopija zahvaća svakoga, i ne postoji nikakva prevencija.

"Korekcija presbiopije mora biti individualna. Količina akomodacije se kod svake osobe, ali i u svakom oku može razlikovati.

Optometrist bi trebao prepisati dioptrije koje su dovoljne za dobar i ugodan vid. Pri određivanju dioptrije potrebno je posebnu pažnju posvetiti udaljenosti na kojoj klijent obično čita ili radi.

Najčešća i najjednostavnija korekcija presbiopije su dioptrijske naočale. Najbolja opcija su uvijek progresivne naočale, koje u sebi sadrže tri udaljenosti (blizinu, srednju udaljenost, daljinu) i samim time su najpraktičnije pomagalo.

Newsletter
Prijavom na naš Newsletter ostvarujete pravo na besplatnu dostavu.